Kontaktovať
Kontaktujte nás
11 najčastejších prejavov menopauzy: Rozpoznajte začiatok a zmiernite ťažkosti

 Čo je to menopauza?

Pojem menopauza sa často zamieňa s pojmom perimenopauza. Z lekárskeho hľadiska označuje menopauza deň poslednej menštruácie. Ten sa stanovuje spätne po tom, čo žena dvanásť mesiacov po sebe nemenštruuje. Za perimenopauzu pokladáme obdobie okolo menopauzy, ktoré sa vyznačuje hormonálnymi zmenami. Príčinou sú starnúce vaječníky a s nimi spojená klesajúca produkcia hormónov estrogén a progesterón.

1 . Porucha menštruačného cyklu

Jedným z prvých a základných prejavov je porucha menštruačného cyklu. Menštruácia neprestane zo dňa na deň. Menštruačné cykly začnú byť menej časté a menštruácia prichádza nepravidelne. Cyklus sa tiež zvykne skracovať. Postupne sa mení aj intenzita menštruačných bolestí či krvácania, ktoré môže úplne zmiznúť.

2. Návaly tepla

Výrazným prejavom menopauzy sú nepríjemné návaly tepla. Zväčša prichádzajú veľmi nečakane, a to najmä v noci. Je s nimi spojené nadmerné potenie a sprevádzajú ich aj závraty alebo búšenie srdca. Na ich zmiernenie odporúčame napríklad výživový doplnok s rastlinnými výťažkami Jamieson Menopause Relief, ktorý harmonizuje hormonálnu nerovnováhu v období menopauzy.

 3. Vaginálna suchosť, svrbenie

Vaginálnej suchosti sa počas menopauzy nevyhne azda žiadna žena. Znížená produkcia estrogénu spôsobuje, že sliznica v oblasti pohlavných orgánov je suchšia a tenšia. To môže dokonca vyvolávať nepohodlie v podobe svrbenie alebo pálenia. Pomôcť vedia vaginálne čapíky Ialuna, gél na intímnu hygienu Saforelle alebo hydrokrém s vaginálnym aplikátorom Vagisan.

4. Priberanie a zadržiavanie vody v tele

Priberanie na váhe je spojené so zmenami v hormonálnom systéme a spomalením metabolizmu. Riešením môže byť výživový doplnok Bellasin CelluSlim, ktorý svojím zložením pomáha s efektívnym chudnutím a prispieva tiež k redukcii celulitídy a zmierneniu ďalších nepríjemných prejavov, ako sú výkyvy nálad, stavy vnútornej nepohody či návaly tepla. S prebytočnou vodou v tele si zase poradí bylinný prípravok Forfemina Slim.

5. Vyčerpanosť

Ďalším prejavom menopauzy, ktorý netreba podceňovať, je vyčerpanosť. Pri tej vám okrem celkového zdravého životného štýlu a vhodného spánkového režimu pomôžu vitamíny a minerály. Overenou klasikou je Magne B6 Forte, ktoré prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, ako aj k fungovaniu nervového systému aj psychiky.

6. Vypadávanie vlasov a suchá pokožka

Vplyvom hormonálnych zmien dochádza v období prechodu aj k vypadávaniu vlasov. S tým takisto súvisí problém so suchou pokožkou. Po 40. roku života sa v pokožke prestáva tvoriť kolagén, a tak stráca pružnosť aj hydratáciu. Najlepším riešením na obe ťažkosti je doplnenie kolagénu, a to napríklad formou vreciek Inca Collagen. 

7. Emocionálne zmeny

Príchod menopauzy negatívne ovplyvňuje celkovú ženskú psychiku. Typické sú časté zmeny nálady, podráždenosť, úzkostlivosť, precitlivenosť či dokonca depresie. Hormonálne zmeny viete zmierniť výživovým doplnkom Fytosoja Forte, ktorý podporuje fyzickú aj psychickú pohodu žien. Vyskúšať môžete aj bylinné kvapky J.V. kvapky – KLIM. Okrem zmien nálad tiež pozitívne vplývajú na návaly tepla, nespavosť, bolesti hlavy a únavu. V prípade depresií neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. 

8. Nespavosť

Medzi prejavy, vďaka ktorým viete rozpoznať nástup menopauzy, patrí aj nespavosť. Ak sa často budíte uprostred noci alebo sa vám nedarí večer vôbec zaspať, príčinou môže byť práve menopauza. Problémy so spánkom vie zjemniť pravidelný spánkový rytmus, pobyt na čerstvom vzduchu či liečivé bylinky. Ako prirodzené sedatívum účinkuje napríklad makový olej Platan. 

9. Bolesti hlavy a kĺbov

Častým príznakom sú bolesti hlavy a kĺbov. Tie vedia byť v spojení s ostatnými ťažkosťami o to nepríjemnejšie. Na bolesti hlavy pomáhajú voľnopredajné analgetiká a vitamíny, kĺbom viete pomôcť gélmi a masťami či vyššie spomenutými výživovými doplnkami s obsahom kolagénu. 

10. Únik moču

Pripraviť by ste sa mali aj na inkontinenciu, teda nechcený únik moču. Spôsobuje ho oslabnutie svalov močového mechúra a panvového dna vplyvom zníženia estrogénu. Práve preto odporúčame pravidelne posilňovať panvové dno rôznymi vhodnými cvikmi. Zastaviť nechcený únik moču vám pomôže aj prírodný výživový doplnok Ive Inkontinstop. 

11. Osteoporóza

Posledným, ale o to dôležitejším prejavom menopauzy je osteoporóza – rednutie kostí. To znamená zvýšené riziko zlomenín, prevažne v oblasti stehenných kostí, chrbtice či zápästí. Proti rednutiu kostí pomôže dopĺňanie potrebných vitamínov a minerálov ako vápnik a vitamín D.

Najlepšia prevencia? Životospráva

Menopauza môže byť náročným obdobím. Hoci sú psychické a fyzické ťažkosti častým prejavom, nepostihujú všetky ženy rovnako. Zmierniť alebo im dokonca úplne predísť môžete zdravou životosprávou.

 Odporúčame:

  • dodržiavať pitný režim,
  • vyhýbať sa alkoholu a cigaretám,
  • prijímať vyváženú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov,
  • pravidelne sa venovať fyzickej aktivite.

 Zmierniť ťažkosti a začať si užívať novú etapu života s väčšou pohodou môžete aj vďaka vhodným produktom. Využite zľavu na vyše 20 produktov, ktoré pre vás vybrali naši lekárnici. Máte ohľadom menopauzy ďalšie otázky? Pokojne sa na nás obráťte v našich Vesnala lekárňach. Radi vám pomôžeme.

Odber našich noviniek

Prihláste sa na odber newslettera ohľadom zliav a noviniek z našej ponuky.