Kontaktovať
Kontaktujte nás
Končíš farmáciu? Tu je 7 tipov, ktoré ti pomôžu nájsť si skvelý prvý job

1. Čo najskôr sa zorientuj 
Možno ťa to prekvapí, ale s prípravou na hľadanie práce by mal človek začať prakticky hneď po začatí štúdia. To, samozrejme, neznamená, že máš v prvom ročníku chodiť po pohovoroch. Dôležité je zorientovať sa na trhu práce a spoznať nároky a požiadavky zamestnávateľov. Nech vieš, na čo sa počas štúdia sústrediť. 

2. Pracuj už počas školy 
Pracovné návyky, disciplínu a time management odporúča Juraj získavať už počas štúdia. Zamestnávateľ ocení tvoje nadobudnuté skúsenosti a teba to formuje v budúcej kariére, takže je to win-win situácia. Navyše, vďaka absolvovaniu rôznych brigád a stáží rýchlejšie prídeš na to, čo presne chceš po škole robiť. 

3. Hľadaj všade 
Nevieš, kde hľadať? Na job portáloch, weboch lekární alebo cez spolužiakov a pedagógov na škole? Hľadaj všade. 

„Každý dobrý zamestnávateľ ocení akúkoľvek proaktivitu, čiže oslovenie priamo v lekárni veľmi kvitujem. Prirodzene, job portály a sociálne siete sú dnes jednoznačne najrozšírenejším spôsobom, ako si nájsť prácu. Momentálne ponuka prevažuje nad dopytom,“ vraví Juraj. Pracovné ponuky lekárne Vesnala nájdeš napríklad priamo na stránke pracavovesnale.sk

4. Pozorne si prezeraj pracovné ponuky 
Šaty robia človeka, inzerát zamestnávateľa. Ak firme záleží na komunikácii smerom ku kandidátom, ukáže sa to práve na inzeráte. Systematickosť, prehľadnosť, zaujímavý jazyk – to všetko by mal človek v kvalitnej pracovnej ponuke nájsť. Tiež si všímaj, koľko ti firme prezradí o jej kultúre. Samozrejmosťou je uvedený plat a benefity. 

Zaujíma ťa, ako je to vo farmácii s platom? Na pozícii farmaceuta sa pracovné ponuky začínajú na sume 1 500 eur. Závisí však od zamestnávateľa. Zväčša sa plat prehodnocuje po skúšobnej dobe a následne raz ročne. “Trh práce jednoznačne fandí zodpovedným a cieľavedomým kandidátom, ktorí sa chcú v kariére neustále posúvať. Každý zamestnávateľ, ktorý to myslí vážne, tieto vlastnosti náležite ocení,“ dodáva Juraj.   

5. Do životopisu uveď všetky svoje aktivity 
Pri životopisoch spravidla platí, že menej je viac. Snaž sa preto zmestiť na jednu, maximálne dve strany. Nasilu však neokresávaj zoznam činností, ktorým sa venuješ. Vďaka všetkým tvojim aktuálnym aj bývalým aktivitám a projektom sa odlíšiš od ostatných kandidátov. Zamestnávateľ o tebe získa lepšiu predstavu. Najmä dobrovoľníctvo a Erasmus+ sú v životopise veľkým plusom.     

6. Na pohovore buď sám sebou 
Ďalším krokom pri hľadaní práce je pohovor. Ako sa naň pripraviť? „Začnem asi zlou správou, univerzálny postup neexistuje. Zaručenou cestou do pekla je však snaha nachystať si zarámcované odpovede a snažiť sa nimi zapáčiť či nútene napasovať do priazne zamestnávateľa. Určite odporúčam odpovedať čo najkonkrétnejšie, nevyužívať slovný balast a rozprávať v takzvanom JA jazyku, teda v 1. osobe jednotného čísla,“ radí Juraj. 

Tip: Na pohovor príď načas, ideálne s 10-minútovým predstihom. Je super, ak si o firme a pozícii dopredu zistíš nejaké informácie a pripravíš si na zamestnávateľa niekoľko otázok.  

7. Neboj sa hľadať ďalej 
Ak ťa neprijmú hneď na prvý pokus, netreba zúfať, ale skúšať inde. Nájsť prácu snov trvá pokojne aj niekoľko rokov. Najprv musíš nabrať reálne skúsenosti z praxe, najlepšie na rôznych pracovných pozíciách alebo u viacerých zamestnávateľov. 

Ak chceš skúsiť šťastie v Lekárni Vesnala, na kariera.vesnala.sk nájdeš všetky voľné pozície. 

 

Odber našich noviniek

Prihláste sa na odber newslettera ohľadom zliav a noviniek z našej ponuky.