Kontaktovať
Kontaktujte nás
Každý tretí farmaceut je nespokojný, kedy je čas na zmenu?

Ako sa majú farmaceuti na Slovensku v porovnaní s inými povolaniami, prípadne okolitými krajinami? Kde vnímate najväčšie problémy?
 

Farmácia je oblasť, kde je ponuka aktuálne vyššia ako dopyt. Farmaceuti sa teda naozaj nemusia báť o svoje povolanie. Otázkou je skôr to, koho si vyberú ako zamestnávateľa a podľa akých parametrov.  
Lekáreň Vesnala vytŕča moderným spôsobom fungovania, firemnou kultúrou aj prístupom k zamestnancov. Dovolím si tvrdiť, že na Slovensku ide o lekáreň s nadštandardnou víziou. Takou, aká by mala byť v 21. storočí samozrejmosťou. 

Ako sa to prejavuje v praxi? 

Veríme štyrom hodnotám a tými sú sloboda, férové podmienky, osobitý prístup a otvorenosť. Pracujeme v malých tímoch, kde panuje rodinná atmosféra. Vážime si zamestnancov ako odborníkov, ktorým ponúkame maximálnu flexibilnosť a voľnosť pri každodennej práci a expedícii.  
Ľudovo povedané, nekecáme im do roboty. Aj zmeny si naši kolegovia volia podľa seba, ako sa v tíme dohodnú. 

Čo vplýva na celkovú spokojnosť zamestnancov v práci? 

Jednou z najhlavnejších vecí je, samozrejme, mzda. Osobne nie som zástanca rámcových, takzvaných tabuľkových platov, ktoré nemajú možnosť vybočenia. Vnímam, že je potrebné odlíšiť úrovne, či ide o skúsenejšieho zamestnanca alebo absolventa. V našich tímoch sme vždy transparentní a volíme osobný prístup, vďaka ktorému vieme ohodnotiť zamestnanca podľa toho, ako si zaslúži.  

Aké sú najčastejšie dôvody na zmenu? 

Dôvodom môže byť plat, chuť posúvať sa alebo tiež celková nespokojnosť. Svetové výskumy ukazujú, že zamestnanci nemenia prácu nevyhnutne kvôli práci, ale často kvôli šéfovi. Nadriadený je silnou príčinou pre prípadnú zmenu.  

Ako prekonať strach zo zmeny?
 

Obávam sa, že neexistuje univerzálne riešenie či nejaký všeobecný recept. Myslím si, že zmenou práce sa dá vždy len získať. Môže to byť však náročné rozhodnutie, predovšetkým pre niekoho, kto naposledy menil zamestnanie pred 10 rokmi. Trh práce je aktuálne iný, obrátený a zmenený.  
Dnes majú navrch kandidáti. Ak majú skúsenosti a chcú zmeniť job, sú naozaj vyvážení zlatom. Preto je aj dobrá príprava na pohovor kľúčová. Ako uchádzač by som sa čo najviac pýtal. Ako funguje tím? Čo od svojich zamestnancov očakáva firma? Čo cení?  

Ako k zmene pristúpiť? Myslím tým, kedy začať pozerať nové ponuky, kedy oznámiť firme, že končím a podobne. 

Pracovný proces môže niekedy trvať mesiace, inokedy ide o rýchlu záležitosť. Pokiaľ je farmaceut zamestnaný v rovnakej firme 10 rokov, je potrebné rátať s niekoľkomesačnou výpovednou lehotou.  
Ak pracujete vo firme, ktorá je seriózna, a máte dobré vzťahy, odporúčam otvorenú debatu a vzájomnú dohodu. Čerpám aj z vlastnej skúsenosti, tiež som svoj odchod neoznámil zo dňa na deň. Nikto nechce byť kandidátom, ktorý si na trhu robí zlé meno.  
Zároveň sa treba v niektorých prípadoch pripraviť na dlhší výberový proces, pokojne aj 3-mesačný.  

Ako reagovať, ak začne firma presviedčať, aby zamestnanec zostal?

Je pravda, že veľa kandidátov len skúša. Dôvody sú rôzne, od zvýšenia platu až po celkové zlepšenie podmienok. Považujem to za veľmi hraničné a nezodpovedné, lebo to vôbec nemusí vyjsť.  
Veľmi záleží na dôvode, prečo sa niekto rozhodne pre zmenu. Ak ide o celkové vyčerpanie alebo nespokojnosť, chuť posúvať sa či skúšať niečo nové, iné, krátkodobé motivátory ako mzda asi nie sú aplikovateľné.  

Čo si všímať pri hľadaní nových príležitostí?  

Pracovná ponuka by mala mať jednoducho hlavu a pätu. Čím serióznejšie to berie zamestnávateľ, tým viac by sa to malo odraziť aj na serióznosti inzerátu. Na dostatočnom popise, uvedení kontaktnej osoby, ako aj všetkých možných informácií ako mzda a benefity.  
Dôležitá je tiež celková miera komunikácie po zaslaní životopisu, reakčná doba, kedy zamestnávateľ zavolá kandidáta do druhého kola alebo či dá vedieť aj neúspešným kandidátom. 
Toto všetko sú premenné, ktoré veľmi veľa hovoria o firme aj o tom, ako bude komunikácia vyzerať neskôr. 

Existujú nejaké tipy a triky na tvorbu životopisu? 

Pre mňa, ako pre človeka z HR, ktorého rukami prešlo už X životopisov, je najdôležitejšia prehľadnosť, ľahká čitateľnosť a stručnosť. V CV nemusí byť nevyhnutne každá pracovná skúsenosť. Dôležité sú najmä kľúčové míľniky a momenty, na ktoré je kandidát pyšný. S prehľadnosťou zas pomôžu bloky textov a členenie. 

Odporúčam dať na začiatok, hneď pod svoje údaje, stručné zhrnutie o sebe. Som takýto človek, mám za sebou toto a toto, týmto smerom by som sa chcel uberať. Také krátke bio, v našom svete sa to volá aj „elevator pitch“. 

Ako vyniknúť na pohovore?

Kandidát najlepšie vynikne vtedy, keď sa nesnaží vyniknúť. Lepšie je vždy zostať autentický. Nepasovať sa do niečoho iného a nehovoriť všeobecné vágne vyjadrenia. Hovoriť radšej o sebe a svojej participácii v práci, svojich úspechoch a prípadných neúspechoch. Kandidát by si mal premyslieť aj svoju motiváciu k zmene. Vyššia mzda či bonus sú veľmi krátkozraké a nedostatočné. 

Obsadzujete v Lekárni Vesnala aktuálne nejaké zaujímavé pozície, kde by mohli záujemcovia rovno využiť vaše tipy? 

Momentálne plánujeme otvoriť tri nové prevádzky v Trnave a v Chorvátskom Grobe, kam hľadáme odborných zástupcov a farmaceutov. V Trnave, Nových Zámkoch a Rovinke boli koncom roka 2022 vybudované ďalšie expedičné miesta, kvôli dopytu aj zo strany pacientov, ale aj zo strany našich kolegov, preto hľadáme nové posily farmaceutov aj tam. Tiež máme voľné miesta v Martine či Brezne. 

Aké benefity ponúkate? 

Benefitov je naozaj mnoho, ale dám do popredia stravné lístky 100 % preplatené zamestnávateľom, MultiSport kartu preplácanú zo strany zamestnávateľa až do výšky 85 % z celkovej ceny, nástupný bonus vo výške 5 000 € či dvojnásobný príplatok za odpracovaný víkend. To znamená, že keď zamestnanec odpracuje dva celé víkendy v mesiaci, dostane ku mzde 236 € navyše. 

Ako môžu uchádzači reagovať? 

Všetky informácie o Lekárni Vesnala, mzde, benefitoch aj všetkých voľných pozíciách nájdu kandidáti na kariera.vesnala.sk.

Odber našich noviniek

Prihláste sa na odber newslettera ohľadom zliav a noviniek z našej ponuky.